February 10, 2004

ديدارپرنس چارلز، وليعهد انگلستان ايران

ديدار پرنس چارلز وليعهد بريتانيا و رييس افتخارى صليب سرخ اين كشور از جنوب عراق و گفتگوى او با نظاميان انگليسى كه بخشهايى از جنوب اين كشور را در اشغال دارند، البته يك امر طبيعى است. و گو اينكه به گفته ى يك ديپلمات همراه وليعهد رسم نيست كه وليعهد از مناطق پر خطر ديدار كند اما، سالخوردگان در بريتانيا از ياد نبرده اند كه در دوران جنگ هم پادشاه و هم وليعهد يعنى ملكه امروز بريتانيا «اليزابت دوم» هرازگاه با ديدارهاى خود از سربازانشان مى كوشيدند در تقويت روحى آنها اثرى مثبت بگذارند.

از آنجا كه اين سفر داراى خطرات بالقوه ى بسيار بود، لذا تا ساعت ۱۱ و ۴۵ دقيقه ى بامداد ديروز كه هواپيماى اختصاصى پرنس چارلز در پايگاه السالم كويت به زمين نشست بجز مقامات عاليرتبه نظامى انگليسى و امريكايى و كويتى هيچ كس خبر نداشت كه مسافر عاليمقامى كه قرار است وارد كويت شود، پرنس چارلز وليعهد بريتانيا است. چارلز پس از درنگى كوتاه در پايگاه هوايى كويت با يك هليكوپتر نفربر نظامى عازم بصره شد و در ميان صدها نظامى انگليسى كه در آخرين لحظات از آمدن او با خبر شده بودند، فرود آمد.

قصر الفاو يكى از كاخهاى باشكوه صدام حسين در بصره براى اقامت كوتاه چارلز و ملاقاتهاى او در نظر گرفته شده بود. وليعهد بريتانيا پس از ديدار و گفتگو با شمارى از ۱۰هزار نفرات ارتش كشورش كه در بصره و مناطق اطراف آن مستقر هستند، اعيان بصره، روساى قبايل، شخصيتهاى سياسى و فرهنگى، روزنامه نگاران و روحانيون را به حضور پذيرفت و مدتى با آنها در رابطه با نيازهاى مردم عراق، نحوه ى انتقال قدرت به عراقى ها، وضعيت عمومى منطقه پس از سرنگونى صدام حسين گفتگو كرد.

فرمانده بصره، سفير فوق العاده ى بريتانيا در عراق و فرمانده هان نيروهاى انگليسى پرنس چارلز را در اين گفتگوها همراهى مى كردند. مزاحم الكنان يكى از اعيان بصره كه زعيم يكى از بزرگترين قبايل جنوب عراق است در رابطه با ديدارش با وليعهد انگليس گفت: به او با صراحت گفتم وضع دستمزدها بد است و مردم انتظار دارند حالا كه آزادى را به دست آورده اند از نظر زندگى و معيشت وضعشان بهتر شود. او همچنين ياد آور شد: به پرنس چارلز گفتم آرزوى ما برگزارى يك انتخابات آزاد براى تعيين حكومت آينده كشور است.

تا شش ساعت پس از ديدار چارلز از بصره خبر سفر او انتشار نيافت. وليعهد بريتانيا در ساعت ۷ شب با هليكوپتر شينوك به پايگاه السالم در كويت بازگشت و نيم ساعت بعد با هواپيماى اختصاصى اش عازم ايران شد. اگر بخش اول سفر او يعنى ديدار از بصره در نگاه اغلب ناظران كارى پرخطر اما طبيعى به نظر آمد، بخش دوم يعنى سفر به ايران براى بازديد شهر زلزله زده بم و ديدار از فعاليتهاى تيم صليب سرخ و نيز گروههاى خيريه بريتانيا و از آن مهمتر درنگ در تهران و ملاقات با محمد خاتمى رييس جمهورى ايران ابروهاى بسيارى را در لندن و منطقه خليج فارس بالا برده است.

چرا كه عليرغم تاكيد دولت بريتانيا بر اينكه سفر چارلز يك سفر صرفا انسانى است و او در مقام رييس عالى صليب سرخ بريتانيا به ايران سفر كرده است اما، اطلاعيه ى رياست جمهورى ايران در پايان سفر اشاره به مذاكراتى مى كند كه آينده عراق مردمسالارى اسلامى، مبارزه با تروريسم، سلاحهاى كشتار همگانى و ساير موضوعات داغ سياسى محور آن بوده است. سفر چارلز وليعهد بريتانيا در زمانى كه محافظه كاران بى اعتنا به افكار عمومى با قلع و قمع عملى اصلاح طلبان قصد دارند مجلسى مطيع رهبر جمهورى اسلامى و با يك رنگ ايجاد كنند، اين شك اصلاح طلبان را كه پشت پرده خبرهايى است و لندن قصد حمايت از محافظه كاران را دارد تقويت كرده است.

به هرحال ناظران منطقه سفر وليعهد بريتانيا، كشورى كه نظام سلطنتى دارد به ايران كه ۲۵ سال پيش نظام سلطنتى را اسلامى ها برانداختند يك سفر غيرعادى مى دانند. در تمام مطبوعات خليج فارس اين سفر با شگفتى بسيار روبه رو بوده است.

عليرضا نورى زاده (راديو آلمان) ۹/۲/۲۰۰۴

February 10, 2004 08:49 PM






advertise at nourizadeh . com